MIKROBIOLOŠKI LABORATORIJ

Mikrobiološki laboratorij

Osnovna zadaća mikrobiološkog laboratorija E.C. Inspekta je vršenje provjere higijenske ispravnosti namirnica.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1″ gal_title=”Mikrobioloski lab”]

Djelatnosti mikrobiološkog laboratorija:

  • mikrobiološko ispitivanje namirnica i prema važećim standardima
  • ispitivanje mikrobiološke čistoće predmeta, površina i ruku koji dolaze u izravan dodir s hranom
  • mikrobiološko ispitivanje pitkih voda prema važećem Pravilniku (Upute za uzimanje uzoraka vode iz slavine )
  • davanje mišljenja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica
  • određivanje mikrobiocidnosti kemijskih dezinficijensa i antispetika
  • sudjelovanje u međulaboratorijskim testiranjima s nacionalnim i međunarodnim laboratorijima
  • suradnja sa srodnim znanstvenim i stručnim institucijama u zemlji i svijetu

 

 

Popis analiza

 

Fizikalne analize:

  • Određivanje gustoće i relativne gustoće
  • Određivanje topljive suhe tvari refraktometrijski
  • Određivanje ukupne suhe tvari
  • Određivanje ukupnog pepela
  • Određivanje ukupnog isparnog ostatka
  • Određivanje alkaliteta pepela
  • Određivanje sulfatnog pepela
  • Određivanje određivanje boje piva i sladovine
  • Određivanje prisutnosti štetočina
  • Određivanje topljivosti
  • Određivanje mase 1000 zrna
  • Određivanje hektolitarske težine
  • Određivanje elektrovodljivosti
  • Određivanje mirisa, okusa, boje
  • Određivanje mutnoće
  • Određivanje oksidativnosti

Kemijske analize:

  • Određivanje reducirajućih šećera
  • Određivanje ukupnih šećera
  • Određivanje saharoze i laktoze
  • Određivanje alkohola elektronskom denzitometrijom
  • Određivanje ukupne kiselosti
  • Određivanje hlapive kiselosti
  • Određivanje limunske kiseline enzimatski
  • Određivanje sorbinske kiseline
  • Određivanje pH vrijednosti
  • Određivanje ugljičnog dioksida manometrijski
  • Određivanje ukupnog  i slobodnog sumpornog dioksida
  • Određivanje vlage
  • Određivanje dušika (sirovih bjelančevina) po Kjeldahlu
  • Određivanje ekstrakta i ekstrakta u osnovnoj sladovini
  • Određivanje ukupnih masti
  • Određivanje nitrata i nitrita
  • Određivanje umjetnih boja – kvalitativno
  • Određivanje estera
  • Određivanje indeksa refrakcije masti i ulja
  • Određivanje jodnog broja po Hanušu
  • Određivanje slobodnih masnih kiselina
  • Određivanje mineralnih nečistoća
  • Određivanje klorida
  • Određivanje tvari netopivih u etanolu
  • Određivanje pepela netopivog u HCl-u
  • Određivanje peroksidnog broja
  • Određivanje kuta skretanje (polarizacije)
  • Određivanje stupnja kiselosti
  • Određivanje vodenog ekstrakta u kavi i čaju
  • Određivanje apsorbance u UV spektru
  • Određivanje globalnih migracija gravimetrijski
  • Određivanje fosfata
     

Mikrobiološke analize:

  • Određivanje ukupnog broja kvasaca i plijesni na 25 ˚C
  • Određivanje ukupnog broja mikroorganizama na 30 ˚C
  • Određivanje Escherichia coli
  • Određivanje Enterobacteriaceae
  • Određivanje Salmonella spp.
  • Određivanje sulfitoreducirajućih bakterija
  • Određivanje Clostridium perfringens
  • Određivanje Staphylococcus aureus
  • Određivanje Listeria monocytogenes
  • Određivanje Bacillus cereus
  • Određivanje Enterobacter sakazakii
  • Određivanje mikrobioloških parametara u pitkoj vodi (ukupan broj mikroorganizama na 22˚C i 37˚C, ukupni koliformi, Escherichia coli, crijevni enterokoki, Clostridium perfringens, Pseudomonas aureginosa)
  • Određivanje mikrobiocidnosti kemijskih dezinficijensa i antiseptika
  • Određivanje mikrobiološke čistoće kozmetičkih proizvoda (zdravstvena ispravnost)
  • Određivanje mikrobiološke čistoće predmeta, površina i ruku koji dolaze u dodir s hranom

Instrumentalne analize::

  • Određivanje sadržaja teških metala u namirnicama (AAS)
  • Određivanje specifičnih migracija teških metala predmeta opće uporabe (AAS)
  • Određivanje metanola u vinima i alkoholnim pićima (GC-FID)
  • Određivanje organokloriranih pesticida u namirnicama (GC-ECD)
  • Određivanje polikloriranih bifenila (GC)
  • Određivanje mikotoksina u namirnicama (ELISA)
  • Određivanje zdravstvene ispravnosti deterdženata (biorazgradivosti, površinski aktivnih tvari)
  • Određivanje formaldehida (spektrofotometar UV/VIS)